top of page

1986

נימוקים למתן פרס זאב תשמ"ו לנירה הראל על ספרה "כובע חדש"

 

הסופרת נירה הראל קבעה בספרה "כובע חדש" ציון דרך חדש בדרכה הספרותית הארוכה. הן מצד רכיביו הנושאיים, מתכונתו והיקף יריעתו, והן מבחינת מהות הקשיים וההכרעות הספרותיות שליוו ככל הנראה את כתיבתו. יש בספר משום התנסות חדשה במכלול יצירתה המגוונת של הסופרת.

בעצם העמדת הסיטואציות שבהן מתמקד הסיפורים העזה לא מבוטלת, שכן לא מעט מוקשים ספרותיים אורבים לפתחם של נושאים פתטיים כמו אלה שהועלו בו: מחלתו ומותו של סב אהוב,התבגרות ואהבה ראשונה, החדשת אח בעסקי סמים ועוד.

נירה הראל השכילה להעלות נושאים מרובים ומגוונים המעסיקים את גיבור הסיפור ולמצוא את דרכי הקישור והשילוב ביניהם  באופן המבטיח את האיזון העדין המתבקש ומונע גלישה לכתיבה היפר פאתטית. הסופרת נוגעת כאן בלב ליבן של סיטואציות כואבות ומרגשות , תוך כדי גילוי ריסון עצמו מירבי . כתיבתה מאופקת, נשלטת על ידי אורך נשימה אפי, "מאופרת" ומווסתת באמצעות דקויות של חן והומור וכך נשמר הערך הספרותי אסתטי של סיפור המעשה.

לשונו של הסיפור חסכונית ו"נקייה". יש שהיא שומרת על הדפוסים האותנטיים של דיבור הילד בן ימינו, ויש, במקומות הראויים לכך, שהסגנון של המספרת מגביה את הדברים, אבל ללא הפרזה. אחת מסגולותיו החשובות של הסיפור הוא הביצוע של דילוגים ומעברים "חלקים" מנקודת התצפית של האם לזווית הראייה של נועם "הגיבור" ולעתים מובחן גם דיבור "משולב" כשכל אחד מהם נשמע מתוך "קולה" של המספרת(בו זמנית). אף שקולה של המספרת האימפרסיונלית - בגוף שלישי - הוא השליט, נראה שהוטמעו בעלילה המשוחזרת חוויות אוטוביוגרפיות מזכרונה האישי וגם באלה נהגה זהירות רבה, שמא החשיפה והקרבה האישית תקלקלנה את השורה. כל שהוטעם כאן עושה את ספרה של נירה הראל ליצירה ספרותית מיוחדת וחשובה לילדים "גדולים".

יש שימצאו בה סיפור מעניין ומרתק לשמו, יש שימצאו בה בבואה ומקור להזדהות על רקע חוויות ממשיות דומות, יש שימצאו בה מכשיר "טיפולי" יעיל שישחררם מהנטייה הטבעית להדחיק ארועים ביוגרפיים לא נעימים ויעודדם, בעקבות זאת, לפתוח את סגור ליבם ולדבר באופן "חופשי" יותר על מצבים וזכרונות קשים כגון אלה. על כן החלטנו, פה אחד, להעניק לנירה הראל את פרס זאב לספרות ילדים תשמ"ו.

 

גרשון ברגסון. אורי אורלב. ד"ר שלמה הראל 

1998

Prix International du livre Espace Enfants

2000

Prix International du livre Espace Enfants

une mention d'honneur

 

2002

נימוקי ועדת השופטים למתן פרס פניה לספרות ילדים לשנת תשס"ב לנירה הראל

סיפורה של נירה הראל "כזה חבר" דן בנושא המעסיק את ילדי הגן ואולי את

המין האנושי כולו - יצירת קשר אמיתי בין בני אדם. מיקה, גיבורת הסיפור, אינה מוצאת חבר. כל ילדי הגן פסולים בעיניה, ילד ילד ותכונתו " השלילית", עד לרגע המשבר, שבו נבחנת הידידות. עיקרה של הידידות באכפתיות, באמפתיה ובנתינה הדדית. הידידות אינה נבנית על פי קטלוג של תכונות חיצוניות רצויות ואף לא על פי תכונות אופי מועדפות. הידידות היא הקשר החם והאמיתי הנרקם בין בני אדם.
הסיפור פותח בעצב ונגמר בשמחה. במהלכו עוברת הגיבורה מטמורפוזה, המשנה את התייחסותה לעולמה. הבעיה המטרידה את המיקה מתוארת באמפתיה וקירבה והיא מאופיינת בכבוד לצערה ולהתמודדותה.
בספר בא לידי ביטוי כוחה של נירה הראל ביצירת סיפור הנובע מהמציאות וביכולתה הספרותית לתת ביטוי לרגשות הילד בשפה ישירה, קולחת ועכשווית, ללא התיילדות. הסופרת מעלה בסיפור פתרונות לחסר בחבר, המוצעים באהבה על ידי המבוגרים, אבל מזמנת לגיבורה הקטנה את הבחירה ובכך מחזקת אותה ואף את המאזינים לסיפור.
לאור כל האמור לעיל החלטנו להעניק לנירה הראל את פרס פניה לשנת תשס"ב.

מירה מאיר, יונה טפר, מירי ברוך

2007

נימוקי השופטים להענקת פרס היצירה לספרות עברית, ע"ש לוי אשכול ז"ל לנירה הראל 

נירה הראל היא סופרת ילדים כשרונית ורבת פנים, שפרסמה עד כה למעלה מארבעים ספרי ילדים ונוער, הכתובים בשפה טבעית וקולחת ומצטיינים בהומור נלבב. רבים מספריה תורגמו וזכו בפרסים בארץ ובחו"ל.

נירה הראל יזמה מפעלי תרבות רבים ולא מכבר הוציאה את האלבום הפופולרי לילדים "שרשרת זהב" ובו ארבעים שירים ממיטב שירי הילדים בעברית, מביאליק ועד ימינו, אלבום שהרים תרומה חשובה ביתור לכינונו של הזיכרון הקולקטיבי שלנו. מפעלה הספרותי רב השנים זיכה אותה בפרסים ובעיטורים. על כן מצא חבר השופטים את נירה הראל ראויה לפרס היצירה לספרות עברית תשס"ח.

פרופ' אורי ברנשטיין. פרופ' זיוה שמיר. יהודית קציר

2014

נימוקי השופטים למתן פרס ע"ש אריק איינשטיין לנירה הראל

נירה הראל כתבה ופרסמה עשרות סיפורים וספרים לילדים. אלו עוסקים בנושאים מחיי הילדים ובתחומים המעניינים אותם. ספריה תורגמו לשפות שונות. היא תרמה תרומה משמעותית לעידוד הקריאה בקרב הדור הצעיר, הן בכתיבתה והן ביוזמתה להקמת מפעל "מצעד הספרים" במשרד החינוך והתרבות. בתקופה בה טוענים שהילדים מקדישים זמן למחשב במקום לקריאת ספרים, מגייסת הראל את האינטרנט באמצעות אתר "דףדף" שהקימה בשיתוף עם דני קרמן. האתר משמש כמקור מידע על ספרים, סופרים ומאיירים, הן לילדים והן להורים ולמחנכים. בכך ממשיכה הראל את פועלה בקידום מעמדה של ספרות הילדים ובעידוד הקריאה ואהבת הספר. על כל אלה זכאית נירה הראל לפרס על שם אריק איינשטיין בתחום הספרות.

פרופ' מירון איזקסון, ד"ר עדינה בר-אל, דורית רביניאן

 

2016

נימוקים לזכייה בפרס ע"ש דבורה עומר על מפעל חיים בתחום הכתיבה לילדים 

פועלה של נירה הראל בתחום ספרות הילדים העברית הוא עתיר שנים ומגוון: כתיבה לילדים – יותר מחמישים ספרים המיועדים למנעד גילים רחב, מפעוטות ועד בני נוער, ביניהם הספרים שפת הסימנים של נועה (כתר 1979), מעשה שהיה במעבר חציה (מסדה 1981), אפשר להשאיר הודעה (עם עובד 1983), איפה הסבלנות (1989) מפתח הלב (זברה הפקות 2000), סבא בישל מרק (הקיבוץ המאוחד 2007), המוכרים ואהובים כמעט בכל גן ילדים ובבתים רבים.

בספריה לנוער עסקה בנושאים טעונים ומורכבים, כמו אימוץ תינוקת הלוקה בתסמונת דאון (אחד יותר מדי, עם עובד 1983), פציעה קשה של אם בתאונת דרכים (התנגשות חזיתית, עם עובד 1989), חזרה בתשובה של אב שמביאה לפירוק המשפחה (אבא אחר, כתר 1992) או סכסוך משפחתי המגיע לניתוק קשר עם סב (בסרט זה אחרת, עם עובד 1995).

חלק מהספרים תורגמו לשפות שונות וזכו בפרסים; לצד הכתיבה ערכה מקראות לילדים ובהן סדרת המקראות החשובה הספר הגדול של... ושרשרת זהב (2007) שבה כינסה יצירות ממיטב השירה העברית לילדים; כמו כן שימשה כעורכת מדור ספרות הילדים בהוצאת מסדה (1982-1979) ואחר כך בהוצאת עם עובד (2000-1983), פעילות שבאמצעותה השפיעה רבות על הטעמים הספרותיים של דור שלם של ילדים.

הראל היא גם יזמית חסרת לאות בתחום עידוד הקריאה והכתיבה לילדים. היא ערכה את העתון לילדים "פילון" בשנותיו הראשונות (1978-1976), ובאמצעותו הרגילה ילדים קטנים, בראשית דרכם כקוראים, להפוך את הקריאה לחלק בלתי נפרד משגרת היום. בתוך כך הציעה במה תוססת ליוצרים צעירים בראשית דרכם – כותבים ומאיירים שלימים הפכו מרכזיים; היא יזמה את מפעל "מצעד הספרים" במשרד החינוך, שנועד לאפשר לילדים עצמם להצהיר על טעמיהם הספרותיים ועל העדפותיהם הספרותיות ומערב את ספריית בית הספר ואת המורים כמעודדי קריאה – מפעל הקיים עד היום; בהיותה קשובה לרוח הזמן היא יזמה והקימה (ביחד עם המאייר דני קרמן) בשנת 2001 את אתר "דףדף" לספרות ילדים ועידוד הקריאה, שמאז ועד היום מזמן אליו ילדים ומבוגרים ופותח שיח ער על פניה הרבים של ספרות הילדים.

על כל זאת בחרנו להעניק לנירה הראל את פרס שרת התרבות והספורט בתחום היצירה הספרותית ע"ש דבורה עומר למפעל חיים על כתיבה לילדים לשנת תשע"ו.

 

ועדת השיפוט: פרופ' יעל דר, גב' רננה גרין-שוקרון, מר יקיר בן-משה

2021

נימוקי השופטים למתן עיטור הפנקס לתרומה משמעותית לספרות הילדים הישראלית

תעודה נירה הראל1.jpg
bottom of page